Kuutisen vuotta olen seurannut julkisten kv. rahoituslähteiden muutoksia ja täytyy sanoa, että nyt näyttää hyvältä. Kansainvälisen kasvun rahoitukseen on tullut uusia rahoitustyökaluja. Tässä lyhyt tiivistelmä..

1. TEMPO (0-5v. start-up yritykset): Rahoitus kattaa 75% tuettavan projektin kokonaisbudjetista ja rahoituksen määrä on enintään 50 000 euroa.

2. KIITO (yli 5v. pk-yritykset ja midcap= lv max 300 milj. €): Tuettavan projektin koko max 200k, josta 50%, eli 100k rahoittaa Tekes. Uutta on se, että 60% myönnetystä avustuksesta maksetaan ennakkona.

3. INTO (pk-yritys): Esim. IPR, asiantuntijan palkkaaminen innovaatiotoimintaan. Tekesin rahoitus on 50 % projektin kokonaisbudjetista. Into-projektille ei ole asetettu ylärajaa. Asiantuntijapalveluiden ostoissa Tekesin rahoitus voi kuitenkin olla korkeintaan 200 000 euroa. Pienin mahdollinen projektikoko on 30 000 euroa ja pienin Tekesin avustus 15 000 euroa.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että rahoituskenttä on selkeytymässä. Osa rahoituksesta maksetaan ennakkona, joten yrityksen ei enää tarvitse toimia pankkina välissä. Positiivista on myös se, että rahoitusta pyritään antamaan nyt riskihakuisille sekä suurimmille yrityksille, eikä vain hitaasti kasvaville ja “varmoille tapauksille”. Myös päätöksentekoaikaan on luvattu lisää vauhtia: max 60 päivää. Se ei ehkä ole vielä ennätystahtia, mutta kehitys menee oikeaan suuntaan.

Kirjoittanut Anna Grabtchak